Boekpresentatie: “Europe Express” van Dirk Leyman

donderdag 17 november om 20u15
Europe Express Cover

  • Koen Peeters (auteur van o.m. Grote Europese Roman) leidt in. Hij gaat vervolgens in gesprek met Dirk Leyman over Europe Express en over verzameldrang & reisdromen.
  • Beeldshow over Europe Express, samen met fotograaf Philippe Debeerst, die de verzameling fotografeerde + kijkkasten met een greep uit de vintage collectie reisbrochures en leporello’s.
  • Drink en signeersessie

een organisatie van CronopiO en Uitgeverij Luster

Ooit was het verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende toerist en souvenirjager: de aanschaf van een harmonicaboekje of leporello met de highlights van elke bezochte reisbestemming.

Tegenwoordig ogen de kleinoden als melancholische relieken van een verdwenen tijdperk. Literair journalist Dirk Leyman verzamelt al jarenlang deze merkwaardige uitvouwbare reisfolders, postkaartenboekjes en leporello’s. In zijn boek Europe Express. Een toeristische tijdreis kun je een greep uit deze indrukwekkende vintage collectie bewonderen.

Philippe Debeerst bracht deze kleurrijke parafernalia nauwgezet in beeld. Het boek volgt het ritme van een tedere tijdreis door Europa. Vaak zijn de leporello’s en zigzagboekjes staaltjes van fotografische
en typografische kunde. Dan weer lijken ze heerlijk naïef en kitscherig, met hun dik aangezette kodachrome kleurtinten, als vrolijke getuigen van een vervlogen droom. Europe Express wekt de hoogdagen van het zorgeloze reizen volop tot leven.

Europe Express voert van het interbellum tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw, van San Marco in Venetië of de Côte d’Azur tot de utopische en afgeborstelde wereld van de voormalige USSR. Zo groeide dit boek uit tot een bijzonder tijdsdocument over een continent waarin het vooruitgangsoptimisme niet te stuiten viel. Europe Express is een trip down memory lane die zowel de arm chair traveller, globetrotter, typografiejunk als fotografiefreak zal bekoren.

Persreacties:
“En beeld, dat is er in zalige overvloed in deze omgevallen schoenendoos vol toeristische souvenirs.” (…) “Onweerstaanbaar”, Peter Jacobs in ‘De Standaard’, vier sterren.
“Knap en zeer tactiel in beeld gebracht”, “Europe Express is meer dan nostalgie, het is ook een beetje een geschiedenis van het toerisme, (…) een geestig jongensdromenboek om af en toe in weg te reizen”, Rik Van Puymbroeck in ‘De Morgen’
“Indrukwekkende vintage collectie, prachtig vormgegeven boek”, ‘De Tijd’.

Over de auteurs:
Dirk Leyman is literair journalist en auteur. Sinds 2000 is hij werkzaam voor De Morgen. Hij schrijft ook voor talloze andere publicaties over fotografie, kunst en cultuur. Tussen 2006 en 2011 coördineerde hij de literaire website De papieren man. Leyman publiceerde literaire reisboeken over Gent en over de Riviera. Vorig jaar verscheen zijn uitstekend onthaalde boek Lezen, een gebruiksaanwijzing. De wereldliteratuur in vijftig personages (uitgeverij Polis). Dirk Leyman woont en werkt in Antwerpen.

Philippe Debeerst is zelfstandig fotograaf en werkte mee aan ettelijke foto- en kookboeken, waaronder ook Nooit meer typen (Luster), waarbij hij de schrijfmachinecollectie van W.F. Hermans in beeld bracht.

Het boek bevat ook een aantal stukken uit de interbellumverzameling van Ronald Gestels, docent aan Sint-Lucas Antwerpen.

Verschenen bij uitgeverij Luster – 34,95 €
Beschikbaar in Nederlandse en Engelstalige editie.