De man met de panamahoed

Uitgeverij De Bezige Bij en CronopiO nodigen u graag uit op de presentatie van De man met de panamahoed van Rudi Meulemans

Op donderdag 25 mei 2023
Welkom vanaf 19u30, start om 20u
Nadien een drankje

Galerij De Zwarte Panter
Hoogstraat 70-74
2000 Antwerpen

Toegang is gratis, inschrijven kan via deze link.
(Graag spoedig bevestiging gezien het beperkte aantal plaatsen.)

De auteur signeert na de voorstelling aan de boekenstand van boekhandel CronopiO.

Michaël Van Remoortere gaat in gesprek met Rudi Meulemans.
Ook redacteur Mariska Kortie, journalist Eva Berghmans, leerkracht en curator Josée Lehon en choreograaf Jan Martens maken hun opwachting.

De man met de panamahoed

Een reis door de vroege twintigste eeuw, langs kunst, theater en politiek
Gevlucht voor het nazisme werkt Harry graaf Kessler (1868-1937) op Mallorca aan zijn memoires waarin hij terugblikt op zijn kosmopolitische, moderne leven. De graaf kende iedereen, en iedereen kende de graaf.

Graaf Kessler was een intellectuele dandy, en politiek en kunst stonden centraal in zijn leven. Enerzijds weigerde hij zich te plooien naar de regels van de aristocratie en werd hij ondanks zijn opleiding tot Pruisisch officier, een overtuigd pacifist. Anderzijds stond hij ver af van het bohemien leven van de kunstenaars wier gezelschap hij opzocht. Hij verdedigde de kunst tegen elke vorm van politieke inmenging. Als mecenas, minnaar van mannen, uitgever, denker en schrijver bond hij zich aan niemand en leefde hij niet volgens andermans verwachtingen.
In De man met de panamahoed neemt Rudi Meulemans ons mee door een veranderende wereld. Graaf Kessler wilde een nieuwe mens zijn. De moderne tijd met zijn grenzeloze mogelijkheden en onontgonnen verleidingen was zijn laboratorium.

Rudi Meulemans leidde al vijfentwintig jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade toen hij zich volledig op schrijven toelegde. Zijn literaire non-fictiedebuut Voorbij de grenzen werd meteen jubelend ontvangen. Als theatermaker regisseerde hij meer dan vijfendertig producties, veelal bestaande uit eigen teksten. Een selectie van deze toneelstukken verscheen in de bundel Verzameld. In 2020 verscheen Een ander leven – Een reis in de voetsporen van Vita Sackville-West, Harold Nicolson en James Lee-Milne. In 2023 verschijnt De man met de panamahoed. Harry graaf Kessler: kroongetuige van de moderne tijd.